Φυσαλίδα, physalis

Φυσαλίδα, physalis, τα χρυσά μούρα των Ίνκας


Η Φυσαλίδα, physalis είναι γνωστή με διάφορα ονόματα όπως Cape gooseberry ή Ground-cherry, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην νότια Κρήτη είναι γνωστή ως “Φραγκούλι”.
Είναι γνωστό ότι η φυσαλίδα κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική.
Στην Κρήτη την συναντήσαμε σαν ένα άγριο αυτοφυές φυτό, που οι άνθρωποι που την γνώριζαν την πρόσφεραν και την προσφέρουν σαν ξεχωριστό δώρο φρούτο.
Είναι μέλος της οικογένειας που ανήκουν οι τομάτες και οι πατάτες, και παρουσιάζει  αρκετές ομοιότητες με τα φυτά αυτά.
Χρειάζεται ζεστό καιρό, όχι δυνατούς ανέμους και αρκετό νερό. 

Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και πολλές φορές σε βάρος άλλων φυτών που βρίσκονται κοντά της γιαυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα δυνατό επεκτατικό φυτό.
Έχει θα μπορούσαμε να πούμε τριχωτά φύλλα, παχύ μίσχους, και, επίσης, εύθραυστα κίτρινα έως πορτοκαλί άνθη.
Τα άνθη του θαμνώδες αυτού φυτού που μέσα τους δημιουργείται ο  καρπός έχουν χρώμα ανοικτού πράσινου,  παίρνουν χρώμα φωτεινού κίτρινου που αφού ωριμάσουν πέφτουν στην γη.
Οι καρποί που αναπτύσσονται  μέσα στο άνθος, που το χρώμα μπορεί να ποικίλει: κίτρινο, πορτοκαλί,κόκκινο, πορτοκαλί, μαζί με ορισμένες εξωτερικές μωβ γραμμές.
Μοιάζει με τοματίνι  cherry μέσα σε ένα άνθος που πρέπει να ανοίξει κανείς για να το πάρει αλλά δεν έχει γεύση τομάτας και είναι γεμάτος με μικρούς σπόρους.
Όταν  είναι ώριμος παίρνει  χρώμα σαν κεχριμπάρι και έχει γλυκόξινη ιδιαίτερη γεύση. Την μοναδική γεύσης της την θυμάσαι για πάντα όταν την δοκιμάσεις ιδιαίτερα ωμή.  
Ο καρπός θα μπορούσε να καταναλωθεί  ωμός, κομμένος σε φέτες και επίσης σε σαλάτες, σάλτσες,  αποξηραμένα και μαγειρεμένα, καθώς επίσης και σαν ζελέ, σε πάστες, σαν μαρμελάδα, πίτες αλλά και σε ανάμεικτους με άλλα φρούτα χυμούς, και ποτά.

Η Φυσαλίδα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα πιο σοβαρά βοηθήματα για την πάθηση που αφορά Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξάρτητα αν χρησιμοποιηθεί το φυτό ή φρούτο γι'αυτόν το σκοπό.
Επίσης το ίδιο ισχύει για την πάθηση της Πνευμονίας.
Το φυτό της Φυσαλίδας αποξηραμένο σε μορφή αφεψήματος  περιέχει συστατικά που βοηθούν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην  ασθένεια της Γρίπης και της Λαρυγγίτιδας.
Βοηθάει στην περίπτωση της  που ακολουθείται διατροφικές μεθόδους με σκοπό την απώλεια βάρους, η σχετική δίαιτα καθώς 100 γραμμάρια καρπού δίνουν 53 θερμίδες και 1 γραμμάριο λίπους.
Οι καρποί είναι αρκετά χορταστικοί και μπορεί να τους προσθέσει άφοβα στην διατροφή  αφού προσθέτει διατροφική πληρότητα χωρίς επιπλέον λίπη.
Η Φυσαλίδα είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α. Τα 100 γραμμάρια περιέχει 720 διεθ. μονάδες της βιταμίνης Α,.
Η Βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και επίσης για την υγεία του δέρματος, στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Είναι  αντιοξειδωτική, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τα επιβλαβή αποτελέσματα των τοξινών , ως εκ τούτου βοηθάει στην θωράκιση του οργανισμού από καρκίνο και επίσης τις  εκφυλιστικές ασθένειες όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και κυστική ίνωση.
Είναι πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γραμμάρια καρπού μας προφέρει 11 χιλιοστόγραμμα της βιταμίνης C. 
Η Βιταμίνη C είναι πραγματικά ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου (επιταχύνει την ικανότητα του σώματος να αποκαταστήσει τις πληγές), τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας στην καλής κυκλοφορία του αίματος (προστασία από ασθένειες όπως αρτηροσκλήρωση, καθώς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια), τον καταρράκτη, και επίσης, βελτιώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας.
Η Φυσαλίδα περιέχει Βιταμίνη Β complex. Τα 100 γραμμάρια καρπου ααποτελείται από διαφορετικές ποσότητες από Β-βιταμίνες, που περιλαμβάνει Θειαμίνη (0.110 mg,), Ριβοφλαβίνη (0,040 χιλιοστόγραμμα), και Νιασίνη (2.800 χιλιοστόγραμμα,).
Ακόμα κι αν οι βιταμίνες Β-ενεργούν ως ομάδα, έχουμε ειδικούς λόγους:
Θειαμίνη είναι υπεύθυνη για την  τήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος (και επίσης ως εκ τούτου ονομάζεται βιταμίνη «αντι-στρες»),
Ριβοφλαβίνη καλείται να διευκολύνει την ανάπτυξη  επισκευή και την  των κυττάρων.
Νιασίνη είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση του DNA και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.



Comments

Popular posts from this blog

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της νεράιδας

Πασιφλόρα, Passion Flower