Μια μελέτη του 1631 για τα νερά του Λασιθίου

Μια μελέτη του 1631 για τα νερά του Λασιθίου

Πολίτες | 03.08.17  11:13



80 μέτρα έχουν απομείνει για να τρυπήσει ο μετροπόντικας οριστικά και αμετάκλητα τα Λασιθιώτικα βουνά! Διαβάζω ότι υπάρχει αντίδραση από τον Δήμο Οροπεδίου και ειλικρινά χαίρομαι! Χαίρομαι που, έστω και τώρα, στο και πέντε δηλαδή, υπάρχει (;) αντίδραση.

Τι σημαίνει όμως αντίδραση! Αντίδραση σημαίνει ότι διαφωνείς για κάτι, διαφωνείς με τη διαδικασία, διαφωνείς με την ουσία, με όλα τα παραπάνω ή με κάτι απ’ όλα αυτά και στη βάση αυτή οργανώνεις την αντίστασή σου, εκφράζεις τη διαφωνία σου δημόσια και αιτιολογημένα και ζητάς κάτι. Ζητάς, δηλαδή, να αρθούν οι λόγοι της διαφωνίας σου, το ζητάς δημόσια και, αν δεν ικανοποιηθείς  σε εύλογο χρονικό διάστημα, κλιμακώνεις την αντίδρασή σου. Τέτοιος σχεδιασμός δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου!

Έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορα, τα οποία ανατρέπονται και αναστέλλονται συνεχώς, όλα, εκτός από την τρύπα! Μπορεί η τρύπα βέβαια να είναι καλή γιατί θα πάρουμε και Πεδιαδίτικο αέρα! Το ζήτημα είναι πως δεν υπήρξε ποτέ μια ολοκληρωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις της τρύπας στο Λασίθι!

Υπενθυμίζω ότι  η εκτροπή των υδάτων του Λασιθιώτικου κάμπου, πέραν από τις φυσικές καταβόθρες, είχε απασχολήσει  400 χρόνια πριν και τους Ενετούς, όταν είχαν υπό την κατοχή τους το Οροπέδιο. Πριν προχωρήσουν, όμως, σε εκτροπή των υδάτων του Οροπεδίου ανέθεσαν, το 1631, σχετική μελέτη στον μηχανικό  R.Monani ο οποίος , μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πεδιάδα του Λασιθίου, μακριά από το Χάντακα 25-30 μίλια, βρίσκεται πάνω σε ψηλά βουνά γι αυτό απολαμβάνει μια αδιάκοπη άνοιξη........Μετά το θερισμό τα νερά σκεπάζουν κάθε χρόνο ολόκληρη σχεδόν την πεδιάδα εκείνη, γιατί δεν έχουν καμιά έξοδο. Ύστερα όμως από μερικές μέρες ανοίγουν μοναχές τους κάτι καταβόθρες που είχαν κλείσει από ξύλα και θάμνους και τα νερά βγαίνουν σε άλλο μέρος μερικά μίλια μακριά..

Η πλημμύρα αυτή φέρνει συνήθως σημαντικές καταστροφές στη συγκομιδή. Γι αυτό θεωρήθηκε πάντα καταστροφική η πλημμύρα αυτή και έχουν γίνει χιλιάδες συζητήσεις, έχουν δοθεί χιλιάδες υπομνήματα για να αποτρέψουν το κακό αυτό. Αφού όμως έκαμα προσεκτικές παρατηρήσεις πάνω στην ποιότητα των εδαφών βρήκα ότι τα χωράφια που δεν σκεπάστηκαν ποτέ από τα νερά της πλημμύρας ήταν τα πιο πολλά άγονα, αντίθετα από εκείνα που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο και είναι εξαιρετικά.. Έβγαλα λοιπόν το συμπέρασμα πως οι πλημμύρες συντηρούν το Λασίθι, αφού το νερό αφήνει πίσω όλες τις λιπαρές ουσίες. Ύστερα από τις παραπάνω παρατηρήσεις» αναφέρει ο R. Monani «άλλαξα ολότελα γνώμη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα είναι σφάλμα να επιδιώξουμε να δοθεί διέξοδος στα νερά, άλλη από εκείνη που μοναχά τους βρίσκουν. Είναι λιγότερο το κακό να υποφέρει μερικές ζημιές η πεδιάδα, παρά να πάθει ολοκληρωτική καταστροφή μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα».

Αυτά έγραφαν οι ειδικοί της εποχής. Τα συμπεράσματα δικά σας...!


Γιώργος Μακράκης 

Comments

Popular posts from this blog

Φυσαλίδα, physalis

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της νεράιδας

Πασιφλόρα, Passion Flower